Mastodon
Digitalizare Arad IMM

Gartner afirmă că 91% dintre afaceri sunt angajate într-o anumită formă de digitalizare, iar 87% dintre lideri de afaceri experimentați afirmă că digitalizarea este o prioritate strategică. De ce are importanță strategică digitalizarea pentru afaceri?

Am adunat în acest articol 10 perspective pe care vă invităm să le parcurgem împreună, pentru a afla prioritatea ta în direcția digitalizării. Așadar, care este perspectiva ta?

Digitalizare si inovatie

1. Digitalizarea este informare

Informația a fost importantă dintotdeauna pentru afaceri, dar este crucială pentru succesul afacerii în era digitală. Antreprenorii de succes de azi se folosesc de digitalizare pentru a lua decizi, a informa și a argumenta cât mai eficient. Ei înțeleg că digitalizarea este esențială pentru succes. Accesul rapid și facil la informații relevante oferă un avantaj competitiv semnificativ, care le permit să ia decizii mai bine fondate și utile din punct de vedere al strategiei digitale.

Să transpunem totul în practică!

Avem o companie de cosmetice care utilizează un CRM pentru a stoca detaliile despre clienții săi. Ei vor ști exact prin ce campanie de marketing au fost atrași clienții în pâlnia de vânzări și ce fel de informații prezintă interes pentru ei. Profilarea trece la următorul nivel și după câteva interacțiuni firma poate cunoaște inclusiv preferințele de machiaj, tipul de ten și produsele de interes ce pot fi achiziționate anterior. Pe baza acestor informații, compania poate trimite emailuri personalizate cu recomandări de produse adaptate fiecărui client. De exemplu, o clientă care a achiziționat anterior produse pentru un ten uscat poate primi un email cu recomandări de creme hidratante și seruri nutritive.

O companie de turism utilizează Google Analytics pentru a analiza traficul pe website-ul său. Observând o rată de abandon ridicată pe o anumită pagină, compania poate identifica problemele (conținut neclar, navigare dificilă) și poate lua măsuri pentru a optimiza pagina, crescând numărul de rezervări online.

În concluzie, îmbunătățirea continuă a afacerii prin transformare digitală este o repoziționare strategică a afacerii în economia digitală de astăzi. Ea poate avea ca rezultat o claritate mai bună asupra factorilor ce determină deciziile tale, fie ele interne sau externe legate de clienții tăi. Așa cum spune Seth Godin, „Nu căuta clienți pentru produsele tale, caută produse pentru clienții tăi.”

2. Sensul acțiunilor

Digitalizarea generează o cantitate vastă de date. Transformarea datelor brute în „sens” înseamnă capacitatea companiei tale de a le analiza și interpreta pentru a obține informații utile și acțiuni pe care echipa ta le poate pune în practica, independent de tine, ceea ce te apropie de obiectivele definite ale companiei. Apropierea de obiectivele tale poate avea un sens vizibil atât pentru echipa ta cât și pentru furnizorii sau clienții tăi.

Digitalizarea generează o cantitate vastă de date, dar transformarea lor în informații utile și acționabile este esențială pentru a obține beneficii concrete. Această transformare, se poate înțelege și ca „digitalizare = sens”, având un impact semnificativ asupra afacerilor prin îmbunătățirea luării deciziilor la nivel de echipă, ce duce la creșterea satisfacției clienților și descoperirea de noi oportunități.

Exemplificând cele de mai sus avem următoarele scenarii:

O companie analizează datele din campaniile de marketing pentru identificarea celor mai eficiente canale de promovare. Pe baza rezultatelor, echipa de marketing împreună cu departamentul financiar poate optimiza bugetul de marketing și astfel creștere ROI-ul campaniilor.

La o fabrică de textile se instalează senzori IoT(Internet of Things) pe mașinile de țesut pentru a monitoriza temperatura, vibrația și consumul de energie. Pe baza datelor colectate, echipa de mentenanță poate identifica problemele incipiente și poate lua măsuri preventive pentru a evita defecțiunile majore. Acest lucru reduce semnificativ costurile de reparații și mentenanță, optimizează producția și previne timpii morți.

Analiza predictivă (ca sens al digitalizării) în cazul unui magazin online de electronice poate fi înțeles prin procesul identificării clienților care sunt interesați de un anumit produs. Pe baza datelor despre istoricul achizițiilor și comportamentul online, magazinul trimite emailuri personalizate cu recomandări de produse relevante. Acest lucru crește semnificativ rata de conversie și generează mai multe vânzări.

În concluzie „Digitalizare = sens” este o paradigmă esențială pentru succesul afacerilor în era digitală.

Prin implementarea strategiilor de digitalizare potrivite, companiile pot obține o serie de beneficii semnificative, de la optimizarea operațiunilor la creșterea satisfacției clienților, până la descoperirea de noi oportunități de creștere a afacerii țintite.

3. Puterea clarității

Digitalizarea este puterea, garantul succesului afacerii tale, deoarece minimalizează factorii de risc prin siguranța ce asigură adoptarea responsabilă a deciziilor.

Rezultatul este o energie ce îți permite să te concentrezi pe cei mai importanți parametrii și nu vei fi debusolat de elemente subiective pe drumul spre a-ți atinge obiectivele.

În privința celor scrise mai sus, imaginează-ți o lume în care afacerea ta navighează cu ușurință prin complexitatea pieței, asumându-ți mereu deciziile cele mai optime și obținând rezultate excepționale. Această lume nu este un vis, ci este realitatea afacerilor care au bază solidă construită în contextul digitalizării.

Ca exemplu, o firmă de coletărie renumită pentru punctualitatea cu care livra coletele, a putut accepta chiar în ziua solicitării un client nou și neașteptat, care îi asigura o creștere a numărului de colete cu 80%. Acest lucru a fost posibil datorită existenței unui mecanism de evaluare a riscului activ, bazat pe KPI-urile de la nivel operațional.

Concluzia este că puterea este proporțională cu încrederea în forțele firmei prin asumarea riscurilor bazate pe date nu pe sfaturi, așa cum scriitorul și psihologul G. K. Chesterton spunea: „Îmi datorez succesul faptului că am ascultat cu respect cele mai bune sfaturi și apoi am făcut exact opusul”.

4. Arhivarea activă

Digitalizarea redefinește modul în care gestionăm documentele, oferind o modalitate performantă de arhivare cu beneficii semnificative pentru afacerea ta.

Prin exemplele de mai jos putem înțelege mai bine beneficiile digitalizării în arhivare și anume:

Un medic de familie are nevoie urgent de dosarul medical al unui pacient pentru a lua o decizie importantă cu privire la tratament. Soluția în acest caz constă în arhiva digitală a cabinetului care permite medicului să acceseze dosarul pacientului instant, deja în momentul în care acesta intră în cabinet.

Beneficiile, concrete sunt multiple. Analizele proaspete pot apărea instant și pot fi vizualizate pe grafice ce deschid oportunitatea unei mai bune conștientizări reciproce a parametrilor de sănătate urmăriți, a rezultatelor diferitelor măsuri terapeutice, etc. Timpul economisit care ar fi fost pierdut căutând prin dosare, permite medicul să ia o decizie rapidă și informată cu privire la tratamentul pacientului, iar prin toate astea descrise anterior și calitatea îngrijirii medicale oferite pacientului sunt indexate cu o notă superioară.

 

Un alt exemplu poate fi ca cea descrisă prin cazul unei primării.

O primărie orășenească se confruntă cu o serie de probleme legate de gestionarea arhivei fizice (volum mare de documente generate zilnic, spațiu mare pentru depozitare, risc crescut de deteriorare, costuri ridicate cu gestionarea arhivei, etc.)

În acest caz soluția poate consta în: implementarea unui sistem de gestionare a documentelor (DMS), achiziționarea unui scanner performant pentru digitizarea documentelor și instruirea personalului pentru utilizarea noului sistem de arhivare.

Beneficiile pot fi recunoscute prin, accesul rapid la informații, partajarea facilă a documentelor, costuri reduse privind stocarea documentelor, păstrarea calității fizice a acestora, securitate sporită. Multiple aspecte despre principiile utile care merită să ghideze procesul arhivării merită aplicate pentru a maximiza rezultatele procesului de arhivarea documentelor.

Digitalizarea oferă o soluție elevată pentru arhivarea documentelor, prin care documentele arhivate au șansa reală de a fi parte activă a procesului decizional și mecanismelor operaționale.

5. Democrația digitală

Prin utilizarea tehnologiilor digitale, tu ca și antreprenor poți avea acces la resurse și instrumente care-ți permit să gestionezi afacerea într-un mod mai democratic. Dar, ai dreptate, acest termen merită dezambiguizat.

 

Acces egal la oportunități.

Platformele digitale oferă o șansă democratică, egală afacerilor de toate dimensiunile, indiferent de locație, resurse sau conexiuni pentru a accesa piețe de talie mondială.

Un mic producător artizanal din România își poate crea un magazin online și vinde produsele sale direct pe piețe globale, cum ar fi Etsy, Amazon, Ebay concurând cu companii mult mai mari. Fără platformele digitale ar fi posibil acest lucru?

Creșterea transparenței și responsabilizării atât intern cât și extern într-o companie. Din perspectivă externă, un client care poate citi cu ușurință recenziile altor clienți despre un produs sau serviciu. 

Perspectiva internă oferă membrilor echipei acces și vizibilitate la resurse și astfel ei își pot dezvolta o motivație sănătoasă pentru a performa. 

Digitalizarea oferă antreprenorilor o oportunitate extraordinară de a prospera în economia globală, folosindu-se inteligent de resurse pentru a găsi acei clienți și colaboratori care rezonează cu modul de gândire democratic. 

Beneficiile sunt stimularea inovației, competiției cu focus pe valoarea adăugată și responsabilitatea. Toate acestea contribuie la o economie mai prosperă și mai incluzivă, a cărei destin Yuval Noah Harari o descrie astfel: „Democrația în forma sa actuală nu poate supraviețui fuziunii dintre biotehnologie și infotehnologie. Fie democrația se va reinventa cu succes într-o formă radical nouă, fie oamenii vor ajunge să trăiască în „dictaturi digitale”. 

6. Zero bibliorafturi

O perspectivă ce poate azi pare reală din punctul de vedere al afacerilor digitale, dar este mult mai mult de atât. Dă-mi voie să-ți prezint această perspectivă printr-o poveste născută dintr-o discuție cu un prieten, pe care acum să-l numim Mihnea.

Mă numesc Mihnea și sunt contabil de profesie. De zeci de ani, viața mea s-a învârtit în jurul cifrelor, tabelelor și teancurilor de hârtii. Biroul meu era o mică insulă analogică într-o mare digitală tot mai extinsă.

Totuși, pandemia a accelerat brusc tranziția spre o lume virtuală. Facturile au devenit fișiere PDF, chitanțele s-au transformat în coduri QR, iar registrele s-au mutat pe platforme online. La început, m-am simțit dezorientat, ca un pește scos din apă.

Cu timpul, m-am adaptat. Am învățat să navighez prin labirintul de programe și aplicații. Am descoperit eficiența și ușurința cu care putem gestiona documentele digital.

Totuși, ceva îmi lipsea. Nu mai simțeam textura hârtiei, nu mai auzeam foșnetul familiar al filelor răsfoite. Mi-era dor de mirosul de cerneală proaspătă și de satisfacția de a pune o ștampilă pe un document finalizat.

Într-o zi, am mers la vechea mea bibliotecă, unde odinioară se adunau teancuri de bibliorafturi pline de documente. Acum, rafturile erau goale, o imagine fantomatică a lumii analogice dispărute. Am simțit un val de nostalgie amestecat cu ușurare.

Nostalgia pentru o lume care dispăruse, ușurare pentru eficiența lumii digitale. Am realizat că, deși bibliorafturile nu mai erau necesare, ele reprezentau o parte importantă a istoriei și identității mele.

Am decis să păstrez un mic biblioraft pe birou. Nu-l mai foloseam pentru documente, ci ca un simbol al trecutului, o amintire a timpului când hârtia era regele informației.

În lumea digitală de mâine, bibliorafturile vor fi doar o curiozitate, o relicvă a unei epoci apuse. Dar pentru mine, ele vor fi mereu mai mult decât simple obiecte. 

În viitor bibliorafturile vor parte a inventarului muzeelor, o punte între trecut și prezent, o amintire a modului în care am învățat, am lucrat și am evoluat ca oameni.

7. Independență sau iluzie

Digitalizarea promite o lume mai liberă, cu acces instantaneu la informație și conectivitate globală. Dar oare această libertate cu ce preț vine? În sensul acestei întrebări putem formula și următorul paradox:

Independență câștigată sau libertate pierdută?

Pe de o parte, digitalizarea ne oferă independența de a învăța, a munci și a ne conecta de oriunde și oricând dorim la fluxul de lucru al echipei. Asta deoarece instrumentele digitale ne permit să fim propriii noștri stăpâni, să ne luăm viața în mâini și să ne eliberăm de constrângerile tradiționale.

Pe de altă parte, digitalizarea poate duce la pierderea controlului asupra datelor personale, la manipulare prin intermediul rețelelor socială, la supraveghere constantă și chiar la breșe de securitate în infrastructură. Dependența de tehnologie ne poate face vulnerabili la atacuri cibernetice și ne poate izola de realitatea offline.

Este esențial să găsim un echilibru între beneficiile și riscurile digitalizării. Trebuie să învățăm cum să folosim instrumentele digitale în mod responsabil, protejându-ne în același timp libertatea și independența. Soluțiile de securitate a unei lumi libere trebuiesc puse în aplicare și acceptat că există scenarii în care home office nu este o opțiune.

Educația digitală joacă un rol crucial în acest sens. Trebuie să învățăm cum să discernem informația veridică de cea falsă, cum să ne protejăm datele personale și cum să folosim tehnologia în mod constructiv. Iar acest lucru trebuie să se întâmple la toate nivelele. Nu doar în școli și universități ci și la nivel de adult, chiar și la cei de vârsta a treia.

În concluzie digitalizarea poate fi în sine o formă de independență regândită care are un impact semnificativ, atât pozitiv, cât și negativ, asupra libertății individuale. Implementarea unor politici adecvate, educația digitală și implicarea activă a cetățenilor, pot contribui la maximizarea beneficiilor digitalizării pentru independență și la minimizarea riscurilor. 

„A fi uman în lumea digitală înseamnă construirea unei lumi digitale pentru oameni” – Andrew Keen, antreprenor și scriitor englez.

8. Digitalizare = Smart

Sisteme inteligente

Egalitatea nu este automată. Uneori este doar o simplificare a unei relații complexe, cu implicații diverse și uneori contradictorii. Digitalizarea nu garantează automat accesul egal la oportunități pentru toți. Diferitele categorii sociale pot fi afectate disproporționat de transformările digitale, accentuând disparitățile existente.

Principalele argumente care susțin această idee sunt:

 

Dezvoltarea competențelor digitale este esențială pentru a permite cetățenilor să beneficieze de oportunitățile oferite de digitalizare. Educația și formarea profesională trebuie adaptate la nevoile pieței muncii digitale.

Implementarea sistemelor inteligente trebuie să se bazeze pe principii etice și de responsabilitate. Este necesară o abordare transparentă și participativă pentru a evita riscurile asociate cu supravegherea, discriminarea și manipularea.

Digitalizarea poate contribui la o dezvoltare durabilă prin optimizarea resurselor, reducerea emisiilor de CO2 și promovarea unor modele de consum responsabile.

Digitalizarea stimulează inovația în diverse domenii, de la economie și administrație publică până la educație și cultură. Este important să se creeze un cadru favorabil pentru a facilita inovația și a valorifica potențialul digitalizării.

Concluzia noastră este că digitalizarea nu este un scop în sine, ci un instrument care poate fi utilizat pentru a construi o societate mai incluzivă, prosperă și durabilă. Utilizarea responsabilă și strategică a tehnologiilor digitale este esențială pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile asociate cu transformarea digitală.

În cele din urmă, cred că modul în care utilizăm tehnologia digitală, aceasta va conduce la o societate „smart”. Dacă implementăm politici adecvate, educație digitală și ne concentrăm pe utilizarea tehnologiei pentru binele comun, digitalizarea poate avea un succes real.

9. Adâncimile personalizării

Lumea se digitalizează, iar personalizarea devine esențială. Afacerile care doresc să prospere în acest mediu trebuie să adopte această tendință și să o utilizeze pentru a-și îmbunătăți relațiile cu clienții pentru a-și crește profiturile.

Beneficiile personalizării pentru afaceri:

  • Creșterea satisfacției clienților, ca și în cazul unui magazin online care oferă recomandări personalizate de produse, ajutând clienții să găsească mai rapid și mai ușor produsele de care au nevoie.
  • Creșterea fidelizării clienților, ca o platformă de streaming ce oferă recomandări personalizate de filme și muzică, ținând cont de preferințele clienților, crescând șansele ca aceștia să rămână abonați.
  • Creșterea vânzărilor, ca și cum acesta se întâmplă la o companie aeriană prin oferte de pachete turistice personalizate, adaptate la bugetul și preferințele fiecărui client, conducând la o creștere a vânzărilor.

Îmbunătățirea marketingului, la un brand de cosmetice care face campanii de email marketing personalizate, cu oferte relevante pentru fiecare client, crescând rata de conversie.

Implementarea personalizarii se poate efectua prin colectarea, utilizarea și analiza datelor despre clienți. Un magazin online solicită clienților să completeze un formular de înregistrare cu informații despre preferințele lor, cum ar fi genul muzical preferat sau mărimea hainelor și o platformă de streaming video care utilizează instrumente de analiză pentru a identifica tendințe în comportamentul utilizatorilor, cum ar fi genurile de filme preferate.

Personalizarea este un instrument puternic care poate ajuta afacerile să își îmbunătățească relațiile cu clienții și să-și crească profiturile.
Afacerile care doresc să rămână competitive în era digitală trebuie să adopte această tendință și să o utilizeze în mod strategic.

10. Inovație și adaptare

Digitalizarea și inovația pot fi înțelese în același context ca două componente interdependente ale succesului în era digitală.

Digitalizarea este fundamentul, oferind infrastructura și instrumentele necesare pentru a transforma ideile inovatoare în realitate. Ea se referă la implementarea tehnologiei digitale pentru a optimiza și eficientiza procese existente, a crea noi canale digitale de vânzare și marketing și a facilita o mai bună colaborare și comunicare.

Inovația, pe de altă parte, este sufletul, aducând creativitate, viziune și gândire critică pentru a crea ceva nou și valoros. Inovația implică introducerea de noi idei, produse, servicii, modele de afaceri sau procese care pot transforma o organizație și pot schimba modul în care aceasta operează.

Digitalizarea și Inovația are o relație simbiotică și anume:

Digitalizarea facilitează inovația oferind instrumentele și datele necesare pentru a dezvolta noi produse, servicii și modele de afaceri. Ca și cazul unei companii farmaceutice care utilizează Inteligența Artificială(Ai) pentru a descoperi noi molecule medicamentoase, reducând semnificativ timpul și costul procesului de cercetare și dezvoltare.

Inovația stimulează digitalizarea: 

Pentru a prospera în era digitală, un antreprenor trebuie să adopte o abordare holistică care combină ambele elemente (cea Digitală și cea Inovativă)

3+1 Exemple pentru această abordare holistică:

      1. O companie de retail creează o cultură a inovației prin organizarea de concursuri interne de idei.
      2. O afacere ce investește în infrastructura digitală, cum ar fi o platformă de comerț electronic și un sistem de analiză a datelor.
      3. Compania dezvoltă talente digitale prin programe de formare și internshipuri.

    +1. Un antreprenor care adoptă o mentalitate agilă prin implementarea metodologiilor de dezvoltare personală și cea tehnică prin softuri specializate în domeniul de activitate.

    Cum să valorificăm relația dintre digitalizare și inovație?

    Cultivați o cultură a inovației: Încurajați creativitatea, experimentarea și asumarea riscurilor calculate.

    Investiți în infrastructura digitală: Asigurați accesul la tehnologii moderne și la resurse de învățare.

    Promovați colaborarea: Încurajați colaborarea interdepartamentală și cu parteneri externi.

    Utilizați datele pentru a informa luarea de decizii: Obțineți informații valoroase din date pentru a identifica oportunități de inovație.

    Digitalizarea și inovația nu sunt concepte separate, ci se completează reciproc. Prin valorificarea sinergică a acestor două forțe, organizațiile pot obține un avantaj competitiv semnificativ și pot prospera în era digitală.

    Author

    Biro Victor